Makanan Tradisi Suku Kaum Suluk di Majlis keramaian.

MAKANAN TEMPATAN
Makanan tempatan suku kaum Suluk yang paling popular adalah sup hitam Tiyula Itum ia daripada Daging dan dimasak dengan Kelapa bakar yang sudah dihancur sebagai perencah kepada sup. Tiyula Itum menjadi kegemaran dan kemestian kepada semua suku kaum suluk jika ada perayaan seperti Perkawinan dan ia jarang-jarang dimasak kecuali perayaan besar-besaran.selain itu makanan-makanan tempatan suku kaum suluk adalah seperti.

Makanan
Tiyula Itum, Tiyula Istah, Piyalam, Piyaksu – jenis-jenis makanan yang berkuah
Piyuto, Bianban, Sianglag- makanan daripada ubi kayu
Kinilau, Agar-agar, Gamay, Tihi-tihi- jenis makanan yang mentah
Otak-otak, kagang
Istah piritu, istah diyangdang- jenis masakan ikan
Kari-kari, kurma, piassak, - jenis masakan daging/ ayam/ikan
Tamu, Punjung
Kuih-Muih
Durul, Bawlo, Bangbang Hantak, Ja, Panganan, Panyam
Wadjit, Apam, Palikambing, Tabid-tabid, Panggi-Panggi, Daral, Pitis, Bibingka, Jualan, Daub-daya, Piyangsuhan, Putli mandi, Libusau, Biyaki, kuih cinta, Suman Latik, Patolakan